• claragruben

Ach… Venezuela!

Eén van de landen die ik heb bezocht, is het mooie (en grote) land Venezuela. Wat een mooie herinneringen heb ik daar. Venezuela heeft fantastische nationale parken, veel natuurschoon en tropisch oerwoud. En laat ik de mensen niet vergeten: superaardig en dienstbaar, alles in het werk stellend om ons een fantastische vakantie te bezorgen. Vandaag, op 1 mei 2019, lees ik opnieuw dat er politieke onrust is. En ik word daar best verdrietig van.Want Venezuela is een land dat in grote mate afhankelijk is van toerisme, de mensen hebben het nodig. De toeristen neem ik het echt niet kwalijk hoor, tenslotte geldt het advies om er niet heen te gaan. Maar ik had het de bewoners zo graag anders gegund.

Bij onze aankomst bezochten we eerst Caracas. Een hoofdstad met enkele miljoenen inwoners. Wolkenkrabbers en ‘moderne’ architectuur hebben een mix met bestaande koloniale architectuur gecreëerd. Het standbeeld van vrijheidsstrijder Simon Bolivar kijkt uit over het plein, dat naar hem vernoemd is.Wat mij betreft liggen de toeristische pareltjes echter niet in Caracas, maar juist in het achterland. Wat is hier veel natuurschoon te vinden! Ik bezocht het Orinoco gebied en sliep er in een hutje op palen aan de rivier, gelukkig wel voorzien van een goede klamboe. Overdag maakten we prachtige tochten in een bootje op de Orinoco en de vele zijrivieren. We maakten kennis met kilometers schitterende natuur, met stilte (soms overstemd door het gezang van vele tropische vogels).Ook maakte ik kennis met de mangrove-wouden langs de kust. Een beetje mysterieus om met een klein bootje tussen al die luchtwortels en bomen naar je hotel te gaan. Wel interessant om deze unieke natuur te zien.De Angel waterval is met 979 meter de hoogst vrijvallende waterval ter wereld en bevindt zich (diep verstopt) in de wildernis in Zuidoost Venezuela. De steile rotswand waarvan het water met donderend geweld naar beneden valt maakt het nog spectaculairder. De langste vrije val van het water is ruim 800 meter. Het is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Venezuela.Maar tussen al deze fantastische natuurgebieden was de enige echte parel voor mij persoonlijk: Los Roques. Een kleine eilandengroep vlak voor de kust van Venezuela, alhoewel vlakbij… je moet er toch nog steeds zo’n 140 kilometer voor vliegen, vaak in een klein vliegtuigje. De vele tientallen eilanden zijn nog niet erg bekend, maar dus ook veel minder druk dan andere Caribische eilanden. Het is een perfecte plek om te zwemmen, te snorkelen of te duiken, want het heeft een spectaculaire onderwaterwereld met veel koraal. We sliepen er in een soort bungalowtenten, maar wel voorzien van een kleine badkamer en echte bedden. Glamping, zijn tijd toen ver vooruit. Voor mij was dit het ultieme tot rust komen. Er valt op Los Roques weinig anders te doen dan te genieten van de witte stranden en alle kleuren turquoise en blauw die je maar kunt verzinnen!Cruise schepen komen al heel lang niet meer in La Guaira, de haven van Caracas. Jammer van het land en voor haar bevolking. Geen toeristen betekent armoede, armoede betekent toenemende criminaliteit en de huidige politieke instabiliteit helpt natuurlijk niet. Ik hoop dat de rust snel terugkeert in Venezuela en dat toeristen met een gerust hart mogen genieten van al het natuurschoon dat Venezuela te bieden heeft.


Nou vooruit dan. Hier nog een foto van mij op Los Roques (uit de tijd van de Kodak-rolletjes).


Contact

T +31 6 27109448  (ook voor Whatsapp)

E  clara@claraschoice.nl

FB.png
insta.png

Clara’s Choice/Clara Gruben is zelfstandig ondernemer en aangesloten bij United Travel ; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs.
Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471 en SGR 3642). U boekt bij en betaalt aan United Travel (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 59901152).

Privacy statement