• claragruben

Eén betovering... Antarctica!

Tijdens de warme dagen in Nederland moest ik ineens denken aan Antarctica (wat kunnen je gedachten toch rare sprongetjes maken). Dus vooruit, toch even het dagboekje dat ik bijhield tijdens mijn cruise naar Antarctica tevoorschijn gehaald. Ik durf te zeggen dat het één van mijn mooiste cruises ‘ever’ was, mede vanwege de optimale weersomstandigheden: koud, maar vrijwel de gehele reis zonnig en met een strakblauwe lucht. Heerlijk om terug te lezen waarom Antarctica zoveel indruk op mij maakte.Oorverdovende stilte Allereerst is er op Antarctica een stilte, die je op weinig andere plekken op de aarde waarneemt. Er zijn geen steden, geen wegen, geen elektriciteitsmasten en uw mobiele telefoon heeft geen bereik. Er zijn op die immens grote ijsvlakte enkele onderzoeksstations met wat houten huisjes erom heen. Zelfvoorzienende dorpjes, al impliceert het woord ‘dorp’ eigenlijk al te veel. Er zijn geen bomen, geen struiken, de vrijwel enige beplanting zijn mos-soorten. Wat er wel is: rotsgesteente, sneeuw en ijs, heel veel ijs.Cuverville Island Een heel mooie baai tussen de ijsschotsen is te vinden op Cuverville Island. De opkomende zon is hier adembenemend en zorgt voor fascinerende kleuren. In de vroege ochtend is het water vaak rimpelloos, soms hangt er wat nevel. Een fantastische plek om ‘wildlife’ te spotten en van de stille natuur te genieten. Vanwege de enigszins beschutte ligging worden hier regelmatig bultrugwalvissen gespot. Het is alsof deze enorme dieren (ga rustig uit van 15 meter) weten dat ze hier gerespecteerd worden. Ze komen (nieuwsgierig als ze zijn) vaak vlakbij het schip of de Zodiacs. Zo dichtbij, dat u de knobbels op hun huid kunt zien. Als ze ook nog wat speelse duiken gaan maken, kunt u niet anders dan roerloos toekijken. Hier zijn verveelt geen moment.


Maakt u hier een ‘landing’ aan wal maken, dan kunt u kennismaken met de enorme pinguïnkolonie. U ziet ze niet alleen, u ruikt ze ook… Pinguïns zijn niet bang, u kunt ze van dichtbij fotograferen. Zeekoeien en zeeolifanten zijn er ook, maar deze te zien vergt een dosis geluk.Lemaire Channel en Paradise Bay Om deze indrukwekkende bestemmingen te kunnen bezoeken, is rustig weer een voorwaarde en zonnig weer een cadeautje. Het Lemaire-kanaal is smal en de doorvaart spectaculair. Bovendien is er veel drijfijs, wat een stukje vakwerk van de stuurmannen en –vrouwen vereist. De meeste schepen laten gasten op de brug toe, zodat u kunt meemaken hoe het kruiende ijs wordt ingeschat. Soms is de doorvaart door ijs geblokkeerd en moet er een alternatieve route gevonden worden.Paradise Bay wordt ook wel het sterfhuis van de ijsschotsen genoemd. Afgebroken ijs- en gletsjerbrokken lopen hier aan de grond, omdat het hier relatief ondiep is, en zorgen voor prachtige sculpturen. In de winter worden ze door kruiend ijs vernietigd. Als de zon er bij is, kunt u duizenden kleuren waarnemen: van spierwit tot diepblauw. Een goede camera is hier onontbeerlijk, want de ene ijssculptuur is nog mooier dan de andere.

Ook hier is weer veel wildlife te spotten: vogels, Weddellzeehonden en zelfs zeeluipaarden. De dieren zien er vertederend uit. Maar een zeeluipaard is geen lieverdje, deze jager schroomt niet een paar pinguïn-jongen te verorberen. Ja, ook voor het oog van menselijke bezoekers!Neko Harbor

Deze baai met zijn gletsjers maakte een onuitwisbare indruk op mij en zal ook u betoveren. Worden er vanaf uw schip ‘landings’ met Zodiacs gedaan, dan kunt u hier een schitterende gletsjer-wandeling maken. De expeditieleiders kennen hier de weg en prikken om de paar meter een stok in de sneeuw. Zo kan de weg terug ook gemakkelijk gevonden worden. De zon heeft snel kracht als ze reflecteert op de sneeuwvlakte en dan is het fijn om winterkleding in laagjes te dragen, zodat u uw kleding snel aanpast. U kunt genieten van adembenemende panorama’s op de gletsjer aan de overzijde van de baai. Met een beetje geluk kalft er een stuk ijs af, dat mogelijk miljoenen jaren oud is. Behalve een oorverdovend geluid bij het afbreken, brengt dit ook een kleine tsunami in de baai teweeg. De ezel-pinguïns hier kennen het verschijnsel, want zij zoeken tijdig een veilige plek op de berg. De expeditieleiders noemen deze gletsjer ‘levendig’, dus een afkalvende ijsschots is geen zeldzaamheid!Als ik u mag adviseren over wat écht niet op uw cruiselijstje mag ontbreken, dan luidt mijn antwoord: Antarctica. Het is één grote ontmoeting met moeder natuur.

Dit adembenemende uitzicht op Neko Harbour vergeet ik nooit meer.

Wilt u meer weten over een cruise naar Antarctica? Stuur mij gerust een berichtje of neem contact op. Ik adviseer u graag!Contact

T +31 6 27109448  (ook voor Whatsapp)

E  clara@claraschoice.nl

FB.png
insta.png

Clara’s Choice/Clara Gruben is zelfstandig ondernemer en aangesloten bij United Travel ; de franchiseorganisatie voor zelfstandige reisadviseurs.
Alle boekingen worden ondergebracht bij United Travel (ANVR 5471 en SGR 3642). U boekt bij en betaalt aan United Travel (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 59901152).

Privacy statement