top of page
  • Foto van schrijverclaragruben

Voor u bezocht: Málaga, Granada en Cordoba in Andalusië


Málaga: een cruisebestemming in het zuiden van Spanje, in de streek Andalusië. Als ik heel eerlijk ben: als je Málaga nadert vanaf de Middellandse Zee of Straat van Gibraltar is de aanblik niet heel schilderachtig. Het eerste wat opvalt zijn de fantasieloze flats en woonblokken langs de boulevard. Tijd voor een nader onderzoek.


Het voordeel van Málaga is dat cruiseschepen op loopafstand van de binnenstad liggen. Afhankelijk van waar uw schip aanmeert, bent u met een wandeling van ongeveer 10 minuten aan het begin van het centrum. Een keur aan winkeltjes en terrasjes strekt zich meteen voor u uit. Wat ook meteen opvalt, is de vesting op de heuvel, het Alcazaba en het hoger gelegen kasteel Gibralfaro. Dit kunt u bezoeken voor € 3,50 p.p. (contant te betalen in een ticketautomaat/€ 7,50 indien u ook het kasteel wilt bezoeken) en is zeer de moeite waard. De wandeling naar de vesting biedt op diverse plaatsen een fraai uitzicht over de stad en de kust, hoewel de flats en de industriële haven het uitzicht enigszins nadelig beïnvloeden. Na een wandeling naar de Plaza de Armas arriveert u bij het binnenpaleis van de Alcazaba. Dit deel is mooi gerestaureerd en u herkent hier meteen de Moorse invloeden, de mozaïeken, tegels en Arabische poorten, net als in andere Zuid-Spaanse steden of in het Marokkaanse Marrakech. De tuinen, de fonteinen en binnenpleintjes zijn fotogeniek. Eenmaal weer beneden afgedaald vanuit de vesting treft u straatjes aan met historische gebouwen met balkonnetjes, de kathedraal (waarvoor bij uitzondering overigens entree (€ 6) betaald moet worden) en verder ontelbare winkeltjes en terrasjes. De stad is de laatste jaren bezig met restauratie en renovatie, en dat is te merken.


Alhambra

Maar vanuit Málaga is er meer bekijken. Op een kleine 2 uur rijden ligt de prachtige stad Granada en haar bezienswaardige Alhambra. Aan boord kunt u een excursie naar deze bestemming boeken, zodat u meteen verzekerd bent van een toegangsbewijs (in het Alhambra is het aantal bezoekers per dag gelimiteerd, ter plaatse een kaartje kopen is vrijwel onmogelijk). Het Alhambra ligt op een heuvel tegenover de historische binnenstad. Een deel is gratis toegankelijk: het Karel V binnenplein, het fort en de tuinen. Voor het binnenpaleis (het Palacio Nazaries met daarin verschillende patio’s, zoals het Patio van de Leeuwen) hebt u het felbegeerde ticket nodig. U moet er ongeveer 5 minuten voor uw tijd zijn. Verschillende kamers en binnenpleinen, voorzien van mooie mozaïeken, eeuwenoud tegelwerk, statige zuilen, fonteinen en waterpartijen volgen elkaar op. Wie in het Alcázar in Sevilla is geweest of in het Paleis van Marrakech zal hier de Moorse stijl herkennen. Uiterst fotogeniek. De wandeling naar het hoger Generalife (het zomerverblijf) levert nog eens mooie uitzichten op en prachtig aangelegde tuinen. Met het volledige bezoek bent u gemakkelijk 3 uur zoet.
Mocht u ook nog wat tijd in de historische straatjes van de Albacin van Granada kunnen doorbrengen, dan krijgt u een goede indruk van deze stad. De Albacin ligt mooi tegen een heuvel ‘geplakt’, waarop ook enkele kerken en kloosters gelegen zijn. De witte huizen en monumentale gebouwen worden afgewisseld met schattige straatjes en vele terrassen. Hier geniet men van het goede leven. Granada heeft een internationale sfeer en er wonen en werken veel buitenlandse studenten en jongeren. Net buiten de Albacin ligt de Sacre Monte, de heilige berg met de grotwoningen. Hier kunt u terecht voor een gezellige avond uit, voor goede tapas en de beste flamenco voorstellingen.


Minder bekend, maar nog steeds bereikbaar vanaf Málaga (ook ongeveer 2 uur rijden), is de stad Cordoba. Waar Granada zeer bekend is (hetgeen zich vertaalt in het aantal toeristen en de internationale sfeer) is Cordoba kleinschalig en authentiek. Dat geldt voor zowel het kleine historische centrum als de straatjes erom heen. Een volledige tapas-maaltijd en twee drankjes kosten hier nog geen € 8,00! De stad heeft vele kerken, waarin bezoekers altijd welkom zijn. Nabij de rivier met zijn monumentale brug, ligt de Mezquita. Het is een enorm bouwwerk, ooit één van de grootste moskeeën in Europa, inmiddels getransformeerd tot kathedraal. De zuilengalerij is immens en indrukwekkend en heeft niet voor niets veel invloed op kunstenaar Escher gehad. Moorse invloeden alom, hoewel ik de katholieke invloeden niet kan ontkennen, getuige bijvoorbeeld het altaar. De Mezquita was voor mij een hoogtepunt, een absoluut bezienswaardig gebouw waar je gemakkelijk enkele uren kunt vertoeven.
Ook in de buurt van Málaga en interessant als u bijvoorbeeld van Granada naar Málaga terug rijdt: witte dorpjes en stadjes, zoals het (toeristische) Nerja, wat met het ‘balkon van Europa' schilderachtig te noemen is. Een stop voor een lunch of drankje op één van de hoog boven strand en rotspartijen gelegen terrassen geven u het absolute vakantiegevoel!
Comments


bottom of page