top of page
  • Foto van schrijverclaragruben

Perfecte aanvulling op uw Alaska-cruise: de Rocky Mountaineer

‘Clara, ik maak een lange vliegreis voor die mooie Alaska-cruise. Dat heb ik er voor over, maar kan ik mijn reis nog verlengen, is er iets wat ik volgens jou in dat werelddeel niet mag missen? Wat mijn reis nog mooier en completer maakt?’


Jazeker’ zei ik, ‘dat is de Rocky Mountaineer’. ‘Een treinreis?’ ‘Nee… DE treinreis, beter nog … een treinbeleving!’

Regelmatig raak ik met mijn klanten in gesprek over aanvullende landarrangementen om een bestemming voor of na de cruise nog beter te leren kennen. Ik probeer altijd verder te kijken dan alleen de cruise, ook als ik zelf een bestemming ontdek. Om mijn klanten de mooiste cruise- en reiservaringen te kunnen geven. Zo vloog ik voorafgaand aan een Alaska-cruise niet naar Vancouver, maar naar Calgary. Bij de Nederlanders vooral bekend van de Olympische winterspelen van 1988 en het succes van onze schaatsers. Heel eerlijk: Calgary als stad bekoorde mij niet echt, maar de grote aantrekkingskracht zijn de Rocky Mountains, die zo’n 80 km verderop liggen. Hier begon mijn avontuur met de Rocky Mountaineer. Bij Rocky Mountaineer staat de geweldige tweedaagse of driedaagse reis per trein centraal, die in Jasper, Lake Louise of Banff begint en in Vancouver eindigt (omgekeerd kan overigens ook). Deze treinreis is ingeweven in een geheel van top-excursies in de oogverblindende natuur van de Canadese Rocky Mountains. Met bezoeken aan adembenemend mooie meren als Bow Lake of Lake Louise of aan pittoreske stadjes als Banff en Jasper.

De programma’s verschillen in aantal dagen en inhoud. Een helikoptervlucht boven de Rockies, een wandelexcursie in Banff of een excursie op de Columbian Icefields? Allemaal mogelijke keuzes bij Rocky Mountaineer.

Ik wil u graag even meenemen naar de beleving in de trein, zoals ik dat in mijn reisdagboek heb beschreven:

13 mei: van Banff naar Kamloops ‘Na het uitstekend verzorgde ontbijt stond onze bus klaar voor het hotel. Over de bagage hoefden we ons geen zorgen te maken, onze koffers waren al verzameld en onderweg naar ons volgende hotel. Wat een comfort! Op het station werden we welkom geheten door het Rocky Mountaineer-team en hadden we alle tijd om onze plaatsen in de GoldLeaf-wagon in te nemen! De GoldLeaf-klasse biedt de mooiste plaatsen in de bovenste verdieping van de treinwagon. We zaten nog maar net op onze ruime zetels (het voelde als de Businessclass) of één van de gastdames bracht ons al een heerlijke cappuccino. Werd ik blij van! De dag zelf kan ik moeilijk met een pen beschrijven. Het ene panorama volgde het andere op. Duizelingwekkende hoogtes, vergezichten, afgewisseld met valleien en rivieren. Toen de trein zich in beweging zette, sneeuwde het en was het grijs, maar in de uren erna kwam de zon erbij en werd het landschap steeds groener. Als ik de dag in één woord moet beschrijven zeg ik: spectaculair. Na aankomst in het kleine stadje Kamloops stond de bus klaar, die ons naar ons comfortabele hotel bracht. Mijn koffer stond al in mijn kamer.’

14 mei: van Kamloops naar Vancouver ‘Gisteravond hadden we een supergezellige avond met medepassagiers. Zó leuk om reiservaringen uit te wisselen met internationale medereizigers. Na de overnachting vandaag dag twee in de Rocky Mountaineer. Het leven in de GoldLeaf-wagon went snel, hoor. Een extra voordeel van GoldLeaf is dat je ook buiten kunt staan op het balkon, daar heb ik gisteren ook al veel gebruik van gemaakt. Net als gisteren vandaag ook weer verrukkelijke hapjes en drankjes. Voor het ontbijt en de lunch neem je plaats in de sfeervolle restauratie-wagon met zitjes aan het raam. Witte tafellakens, mooi servies en stijlvol glaswerk. Je waant je in een sterren-restaurant en de gerechten zijn van top-niveau!

Ondertussen mis je niets van het bewonderenswaardige landschap. Er werd een paar maal ‘wildlife’ gespot, de trein minderde meteen vaart zodat we foto’s konden maken. Wij waren geluksvogels, stonden weer regelmatig op het balkon en hadden dus ‘first-class’ zicht. Ik heb even gecheckt: gisteren en vandaag maar liefst 782 foto’s gemaakt. En de laatste uren de camera gewoon opgeborgen, om met het ‘blote’ oog te genieten en de fantastische uitzichten rechtstreeks op mijn netvlies te branden.’


Deze prachtige ervaring met de Rocky Mountaineer kan ik iedereen aanbevelen. Een fantastische manier om kennis te maken met de ruige Canadese Rockies. De spoorlijn loopt daar waar geen wegen zijn, dwars door de eindeloze natuur. En net als uw Alaska-cruise is dit een reis met klasse. Clara’s Choice tips: 1. Rocky Mountaineer biedt twee klasses: GoldLeaf en SilverLeaf. De service, gastvrijheid van de gastdames en -heren en de kwaliteit van de hotels van zowel GoldLeaf als SilverLeaf zijn uitmuntend. SilverLeaf biedt ruime, comfortabele zitplaatsen met grote panoramische vensters. In deze klasse is geen restauratiewagon, de maaltijden worden uitgeserveerd op uw zitplaats. SilverLeaf-wagons hebben geen balkon.

SilverLeaf GoldLeaf


GoldLeaf wagons hebben twee niveaus. U hebt uw comfortabele zitplaats in het bovenste deel van de wagon. Vanwege het grote vensters en het glazen dak hebt u een fenomenaal uitzicht. Elke wagon heeft zijn eigen restauratie-deel met in stijl gedekte tafels en een ruim buitenbalkon. GoldLeaf heeft een hogere reissom, maar mijn advies is: als u het doet, doe het dan goed! U zult er geen spijt van krijgen.

2. De route ‘Passage to the West’ gaat van Banff of Lake Louise naar Vancouver (of v.v.). Enkele hoogtepunten zijn de besneeuwde bergtoppen van de Rockies, de Spiral Tunnels, Kicking Horse Canyon en Rogers Pass.

3. De route ‘Journey through the Clouds’ gaat van Jasper naar Vancouver (of v.v.). Hoogtepunten zijn de hoogste bergtop van de Canadese Rockies Mount Robson, Yellowhead Lake, Moose Lake, Pyramid Falls en de Albreda gletsjer.


4. De treinroutes Passage to the West en Journey through the Clouds komen samen in het stadje Kamloops waar de trein stopt voor de overnachting. De hotels zijn hier comfortabel, maar een tikje minder luxe dan in de rest van de Rocky Mountaineer programma’s. Tijdens het treintraject tussen Kamloops en Vancouver kunt u genieten van Hell’s Gate, Cisco Crossing, Fraser River en Fraser Valley. Het samenstellen van een reis en programma met de Rocky Mountaineer kent vele keuzes: GoldLeaf of SilverLeaf, routes, hotels en ontelbare excursies. Gebruik maken van mijn expertise en reiservaringen? Ik adviseer u graag!


Comments


bottom of page