top of page
  • Foto van schrijverclaragruben

Alaska koud, saai en grijs? Echt niet!

Jaren geleden kreeg ik de kans om voor het eerst zelf een cruise langs de kust van Alaska te maken. De uitnodiging kwam slechts enkele dagen voor vertrek en ik besloot om ‘ja’ te zeggen. Ik wilde wel eens weten waarom gasten hier zo enthousiast van terugkwamen, terwijl bij mij het idee van ‘koud, grijs en saai’ bestond. Omdat het eind april was, pakte ik mijn koffer vol met warme kleding: muts, handschoenen, sjaal, een warme jas en vesten en truien. Op naar Schiphol voor mijn vliegreis naar Vancouver.


Het vertrekpunt voor veel Alaska-cruises is de stad Vancouver. Inderdaad Canada. In veel cruises is dit ook het enige moment dat je in Canada bent, want Alaska zelf is een Amerikaanse staat, grenzend aan de Stille Oceaan, de Beringzee en de Noordelijke IJszee. Klinkt alweer koud en grijs nietwaar?

Maar goed, na de kennismaking met de stad Vancouver (echt een leuke en gezellige stad waar je je prima meerdere dagen kunt vermaken) ging ik aan boord voor mijn eerste Alaska cruise. Op het programma stonden Ketchikan, Skagway en Juneau, dit zijn de 3 belangrijkste havens als je een week aan boord bent en ook terugkomt in Vancouver. Ketchikan gelegen te midden van een regenwoud (jazeker), waar je prachtige wandelingen en kanotochten kunt maken. Skagway, een dorpje aan het einde van een fjord, uit de tijd van de Goudkoorts en waar je je altijd nog als in een oude western-film waant. En Juneau, de hoofdstad van Alaska (met de grootte van een provinciestadje) waar je tussen de fjorden en gletsjers een goede kans hebt om walvissen te spotten. Begint het al iets minder koud, grijs en saai te klinken?Tussen de plaatsen waar het cruiseschip aanlegt door ook veel moois om te zien. De Inside Passage bijvoorbeeld, een aaneenschakeling van groen beboste heuvels en prachtige panorama’s. Dat was op mijn eerste dag aan boord. Begin mei en zittend aan dek moest ik concluderen dat ik niet de juiste kleding bij me had voor deze reis en behoefte had aan een T-shirt. Het was een schitterende onbewolkte dag en de temperatuur liep op richting de 20 graden. De zon maakte het water nog blauwer en gaf de naaldbossen nog meer tinten groen. En in de late middagzon zagen we een orka in een inham. De reis was op dat moment voor mij al geslaagd!


Een ander hoogtepunt gedurende de cruise was een dag varen in Glacier Bay. Hier is geen mogelijkheid om van boord te gaan, maar wel varen langs en tot vlakbij de gletsjers. Omdat je hier de hele dag aan dek bent (niet omdat het moet, maar omdat het kan), is een warme (in elk geval winddichte) jas hier wel een aanrader. Een zonnige dag geeft hier mooie plaatjes, maar ook met bewolkt weer zijn er talrijke kleurschakeringen van diepblauw tot spierwit. Wel koud, niet grijs en zeker niet saai!Een dag later kreeg in de haven de gelegenheid een paar zomerse kleding-items aan te schaffen, want het zou de hele week mooi weer blijven met veel voorjaarszon. Dat is natuurlijk wel een gelukje, maar de temperatuur ligt in de zomer toch al gauw rond de 10-15 graden en als de zon erbij is loopt de temperatuur snel op. Natuurlijk zijn er ook regenachtige (of mistige) dagen. Maar een vaak gehoorde uitspraak in Alaska luidt: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. In een koffer naar Alaska behoort laagjes-kleding te zitten. Van shirtjes tot een warm vest, een winddichte jas en vergeet vooral de zonnebril niet!De hoogtepunten van mijn eerste reis naar Alaska? Naast de orka in de Inside Passage: kanovaren nabij Ketchikan, walvissen, zeeleeuwen, zeearenden en babyzalm spotten tijdens een excursie in de baai vlakbij Juneau, een wandeling bij en op de Mendenhall-gletsjer, een schitterende treinreis vanuit Skagway naar de besneeuwde White Pass en Yukon route, een helikoptervlucht boven de gletsjers en fjorden, diverse

wandelingen in de prachtige naaldbossen en regenwouden met talloze varen- en

mossoorten en adembenemende panorama’s. Geen beren gedurende deze reis, maar dat was de reden om vaker terug te keren. Ik zeg nooit meer koud, grijs en saai!
Inmiddels ben ik vele Alaska-cruises verder en heel eerlijk: Alaska verveelt nooit! Gedurende latere reizen zag ik bruine beren op het strand, grizzly-beren in Denali, genoot ik van een vlucht met een watervliegtuigje in de fjorden, bezocht ik husky's... En ik ga weer terug, want ik word elke keer weer verrast.


En wat een keuze is er. Grotere schepen met veel faciliteiten, kleinere schepen voor een persoonlijke cruise-beleving, cruises van een week startend en eindigend in Vancouver, maar ook cruises die starten in Vancouver en eindigen nabij Anchorage. Ook kunnen landarrangementen in Denali National Park of de Yukon gecombineerd worden met een cruise en wat te denken van de combinatie met een treinreis door de Canadese Rocky Mountains…Een bijzondere reiservaring als een cruise langs de kust van Alaska vraagt om expertise. Er zijn nogal wat keuzes te maken als je die Alaska-reis gaat vormgeven: welk schip met welke faciliteiten, welke bestemmingen, reisperiode, cruiselengte en eventueel welk landarrangement. Een verkeerde keuze is dan ook gemakkelijk gemaakt met spijt tot gevolg. Ik heb intussen veel Alaska-cruises gemaakt, in verschillende periodes, verschillende schepen. Ik assisteer u dan ook graag en adviseer welke Alaska-cruise het beste bij uw wensen en criteria past. Vervolgens kan ik de reis ook voor u boeken, inclusief de vliegreis, hotelovernachtingen en met de zekerheid van ANVR en SGR.


Is dat duurder dan dat u zelf via internet boekt? Nee, zeker niet. Soms zelf goedkoper, omdat ik toegang heb tot diverse internationale boekingssystemen. Ik ontzorg gedurende de boeking, de voorbereidingen en de cruise. U hoeft alleen maar te genieten van de voorpret en de reis! Wilt u meer weten over dit schitterende vaargebied? Kan ik u ook adviseren? Neem vooral contact op. Laat het ook weten als u interesse hebt in een begeleide cruise naar Alaska. Regelmatig ga ik met een groep op pad om hen te laten kennismaken met de mooiste plekjes in Alaska.bottom of page