top of page
  • Foto van schrijverclaragruben

Een jaar niet gevlogen, een jaar niet aan boord

Een jaar geleden was ik aan boord van Regent Seven Seas Cruises, één van mijn favoriete rederijen. Favoriet vanwege het formaat van hun schepen, veel ruimte per passagier (maximaal 750 gasten aan boord) en een ongekend hoog service-niveau. Als genodigde was ik aan boord van het allernieuwste cruiseschip de Seven Seas Splendor. Aan boord de mooiste suites, een keur aan specialiteitenrestaurants en prachtige, stijlvolle lounges, waar je favoriete drankje in no-time voor je staat. Want alles is inbegrepen bij Regent Seven Seas Cruises. Ja, ook de drankjes, het culinaire genieten in één van de specialiteitenrestaurants en de excursies aan land.


Natuurlijk genoot ik van deze vier dagen aan boord, waarin we Ancona, Dubrovnik en Rome aandeden. Zo’n introductie is voor een cruisespecialist DE manier om een schip en rederij te ervaren zoals je klanten dat doen. Het betekent veel aantekeningen en foto’s maken en het schip erVAREN om later vragen van klanten te kunnen beantwoorden.


Little did we know... Als iemand mij op dat moment voorspeld had dat het reizen korte tijd later tot een ‘complete stop’ zou komen, had ik het niet geloofd. Aan boord hoorde ik dat enkele vakgenoten uit Azië niet aanwezig waren vanwege een virus, dat een maand ervoor zijn oorsprong had in Wuhan in China... Ik volgde het nieuws hierover, maar het bleef toch een beetje ‘ver van mijn bed’. De wereld platleggen? Welnee, zo’n vaart zou het niet lopen.


Toch zou dit voor lange tijd mijn laatste cruise of bezoek aan een cruiseschip zijn. Begin februari vloog ik vanuit Rome weer naar Amsterdam. In de loop van die maand februari werd duidelijk dat wij misschien toch ook (even!) met dit virus te maken zouden krijgen. Met een cruise naar Alaska in het vooruitzicht (eind april) was ik al aan het rekenen. Dat was nog 10 weken te gaan en ik had er alle vertrouwen in.


Inmiddels weten we beter. Vanaf begin maart werd reizen steeds moeilijker en werden cruiseschepen in snel tempo stilgelegd. Voor een paar weken dachten we eerst, voor een paar maanden dachten we later. Inmiddels zijn we ruim 10 maanden verder en het einde is nog niet in zicht. De reisbranche en cruisebranche zullen immers hoogstwaarschijnlijk als laatste gaan opstarten.


Nu lezen we veel over alle sociale dingen die we missen: uit eten, een feestje, een gezellige borrel. Maar oooooh wat mis ik het reizen! Geïnspireerd worden door andere culturen, betoverd raken door een landschap of een andere cultuur.


En wat mis ik het moment aan het begin van elke reis: dat ik mij zo rijk voel, als ik na een vliegreis in een taxi zit en enkele uren na vertrek uit Amsterdam richting mijn hotel of cruiseschip zoef. Dat is zo’n magisch moment, waarvan ik elke reis weer volop geniet. Ik kan niet wachten tot het weer zover is''.


Daarnaast mis ik ook heel erg mijn werk: klanten advies geven over de mooiste cruises, mijn kennis inzetten en mijn klanten blij maken. De belletjes, de mailtjes: ‘We willen graag met onze hele familie naar Alaska’, ‘Clara, zou jij een voorstel willen doen voor een cruise naar Noorwegen?’, ‘Jij bent toch ook in Antarctica geweest, kun je ons daarover eens meer vertellen’? Gelukkig houd ik regelmatig contact met mijn klanten. Ik wil graag weten hoe het met hen gaat en zij met mij. En ik hoor bijna dagelijks hoe men verlangt naar reizen, naar die lang gewenste cruisevakantie! Geen plannen ‘voor later’ meer uitstellen, maar leven en genieten zodra het weer kan.


Gaat het reis- en cruise-landschap veranderen? Vast! Ik steek nooit onder stoelen of banken dat ik een liefhebber ben van kleine schepen, waar ruimte is voor een persoonlijke beleving, waar je in alle rust kunt genieten van een verfijnd diner, een drankje in een rustige lounge of een goed boek op je privé balkon. Nog meer dan voor de pandemie geloof ik de toekomst van kleine schepen, omdat ruimte hier een vanzelfsprekend ingrediënt is.


Maar voorlopig moeten we nog geduld hebben, hoe lastig dit voor mij en voor u ook is. Wachten tot de schepen weer veilig kunnen en mogen varen. Toch mogen we blijven dromen en inspiratie blijven opdoen! Gelukkig mag ik ook nog steeds adviseren en informeren, ik hoor graag van u.
Comentários


bottom of page