top of page
  • Foto van schrijverclaragruben

Het bezienswaardige Rome


Al meerdere malen ben ik in de mooie stad Rome geweest. Altijd in combinatie met een cruise, want in Civitavecchia, gelegen op ongeveer een uur afstand van Rome (of anderhalf uur als er veel verkeer is) hebben veel cruises hun vertrek of aankomst.Ik betrapte mij er zelf op, dat ik elke keer in één dag wel ‘even een stukje’ Rome kon meepakken. Natuurlijk, dat kan, en zo heb ik langzamerhand ook heel Roem leren kennen. Maar Rome verdient meer.

En daarom verbleef ik er recent vier hele dagen. Kenners zullen zeggen: zelfs dat is nog kort. Maar in vier dagen heb ik Rome en haar mooie bezienswaardigheden in elk geval eer aan gedaan.

Bekende hoogtepunten zijn natuurlijk het Colosseum en het Vaticaan.

Tip voor het Colosseum:

Besteedt tijd aan de buitenzijde, maar boek ook een rondleiding aan de binnenzijde. Wat een interessante geschiedenis! Tegelijkertijd, wat waren het gruwelijke spelen die hier in het verleden gespeeld werden... Een goede gids kan er veel over vertellen. En bestelt u tickets ver vooraf, dan loopt u zo de wachtrij voorbij.

Vaak geeft dit ticket ook toegang tot het Forum Romanum, een schitterende archeologische plek, meteen tegenover het Colosseum gelegen. Minder bekend, maar zeker zo mooi en interessant, is de Palatijn (wel een apart ticket voor kopen), op de naastgelegen heuvel. Het fantastische uitzicht over de stad krijgt u er gratis bij.

En bent u ook zo’n culinaire genieter als ik ben en wilt u de drukte van het Colosseum even vanaf een heerlijk terras bekijken, kaap dan een tafeltje bij de Winebar aan de Via del Colosseum 31. Oké, niet het goedkoopste adres, maar met zo’n uitzicht, een heerlijke salade en een goed glas wijn is en blijft het een aanrader.

Tip voor het Vaticaan:

Bezoek niet alleen de kathedraal, maar ook het Vaticaans museum en de Sixtijnse Kapel (wederom bestel uw ticket vooraf om de wachtrij te vermijden). De Kathedraal is groot en indrukwekkend. Ook kunt u via de trappen (wel 537 treden…) naar de omloop van de koepel voor een fantastisch uitzicht op de koepel zelf en over het St. Pieterplein en Rome. Er is overigens ook een lift. In de kathedraal is voldoende interessants te zien. Even los van het altaar en de fantastische kunst van Bernini en Michelangelo liggen er een aantal Pausen opgebaard. Toen ik er eens met mijn moeder was, kon zij niet geloven dat die lichamen in glazen kisten echt waren. Maar kijk hoeveel mensen daar in de rij staan, als na een ware pelgrimsreis.

In het naastgelegen Vaticaans museum is fantastische kunst te zien. Opnieuw vele duizenden schilderwerken, maar ook veel beelden en relikwieën. U kunt er uren ronddolen. Uiteindelijk komt u via prachtige gangen (met indrukwekkende lampen) in de Sixtijnse Kapel waar de witte rook vandaan komt wanneer er een nieuwe paus gekozen is. De kachel zelf staat er niet, die wordt in de dagen dat de kardinalen vergaderen, speciaal gemonteerd. Het plafond is prachtig, de moeite waard om te bestuderen (vanaf de stenen banken aan de wand). En vergeet de omliggende tuinen niet, ik had voordat ik ze bezichtigde, geen enkel idee van de ruimte en werkelijk schitterend aangelegde tuinen en perken, achter de St. Pieter. Geen wonder dat de Paus hier regelmatig een wandeling maakt.


Maar Rome is meer: het sfeervolle Piazza del Popolo met enkele mooie kerken is de moeite waard. Het ligt aan de rand van de stad en onderaan een heuvel waar u via trappen op een fantastisch uitkijkpunt komt, meteen het begin van het Borghese park. Behalve dat u hier kunt wandelen en ontspannen, bevindt zich er ook het gelijknamige Museum, een hoogtepunt!


Moet ik natuurlijk ook nog de Trevi fontein en de Spaanse trappen vermelden. Toeristische trekpleisters, maar ze mogen op uw wandeling door Rome niet ontbreken, net als het Pantheon. Bent u liefhebber van schrijver Dan Brown, dan zult u hier enkele bijzonderheden van dit bijzondere bouwwerk herkennen. Een avond gezellig eten kan uitstekend op of in de nabijheid van het Piazza Navona.


Wist u dat ik tijdens die vier dagen in Rome geen openbaar vervoer of taxi heb gebruikt? Alle bezienswaardigheden, zelfs het Vaticaan, zijn, als u het goed plant en uiteraard goed ter been bent, op loopafstand van elkaar. De verste afstand die ik liep tussen Vaticaan en hotel was 2 kilometer. En Rome toch combineren met uw cruise? U kunt bij de rederij vaak een transfer boeken, die u in het centrum van de stad brengt. Avonturiers kunnen gebruik maken van de redelijk goede treinverbinding tussen de stad en het station van Civitavecchia. Anders kost een taxi € 135 (prijsniveau 2018) voor twee personen.

Comentarii


bottom of page