top of page
  • Foto van schrijverclaragruben

Het mooie Sevilla

Mijn gasten vragen mij regelmatig of het vanuit het Zuid-Spaanse Cadiz, waar de cruiseschepen aanleggen, de moeite waard is om een excursie naar Sevilla te maken, want de reistijd bedraagt al gauw 1,5 uur per enkele reis. Tijd om polshoogte te nemen.Het kloppende hart van de stad is de Joodse wijk Santa Cruz, met als groots middelpunt de beroemde Kathedraal met de klokkentoren Giralda, oorspronkelijk een minaret. De kerk kan zich qua versierselen en grootte meten met andere beroemde kerken zoals het Vaticaan. Het beklimmen van de toren geschiedt via 35 hellingen (inderdaad geen trappen, dit vanwege de paarden die hun berijders in vroegere tijden naar boven brachten) en is de moeite waard. Boven een fantastisch uitzicht over deze witte stad met zijn diversiteit aan architectuur.


Paleis Alcázar Real

In dezelfde wijk ligt het minstens net zo indrukwekkende koninklijk paleis Alcázar Real de Sevilla. Het paleis kent vele poorten, galerijen, patio’s en mozaïeken uit de tijd dat de Moren het Iberisch schiereiland bezetten. Moorse invloeden vinden we overigens op meer plekken in de stad. De tuinen van Alcázar zijn een verrassende bonus: watervallen, vijvers, stenen banken met mozaïeken en trapjes geven prachtige doorkijkjes. Rondom deze monumenten vindt u vele pleintjes met sfeervolle terrasjes voor heerlijke tapas en lokale wijn, alsmede souvenirwinkeltjes. Op ons gemak is een dag in deze wijk al gevuld en in zoverre missie geslaagd: cruisepassagiers zullen geen spijt krijgen van een dagtocht naar Sevilla.Andere bezienswaardigheden zijn Plaza de España, een statig complex, niet ver van het stadscentrum en daterend uit de tijd van de wereldtentoonstelling van 1929. In de richting van de schilderachtige volkswijk La Macarena, waar zelfs nog steenkolenwinkels en opnieuw vele kerkjes te vinden zijn, treft u één van de modernere bouwwerken, Metropol Parasol, een futuristisch bouwwerk in de vorm van parasols of champignons. Sevilla is divers: de geschiedenis van de stad gaat prima samen met hedendaagse architectuur!

Wist u overigens, dat Sevilla niet alleen via Cadiz bereikbaar is? Kleinere (luxere) cruiseschepen, zoals de Sirena van Oceania Cruises, varen ‘gewoon’ de Guadalquivir-rivier op. Een prachtige tocht, door de valleien richting die mooie stad. Om in hartje Sevilla aan te leggen, aan het Maria Luisa park, nog geen 5 minuten lopen van de Plaza de Espagna. Meestal ligt het schip er twee dagen, een fantastische beleving en ultieme gelegenheid om kennis te maken met deze prachtige stad!Comments


bottom of page